Het ontstaan van overgewicht

By | juli 3, 2024

Over het algemeen kunnen we zeggen dat overgewicht komt door verkeerde voeding, die niet geschikt is voor de levensstijl die je hebt.

Verkeerde voeding

Ook het minder bewegen en niet sporten werken mee aan het krijgen van overtollig lichaamsvet.

Wat daarbij zeker niet goed is, is het gebruik van te veel maaltijden uit de muur. Ook het eten van te veel snelle koolhydraten, het drinken van alcohol en frisdrank zijn ongezond en zo zijn nog veel meer zaken waar op gelet moet worden, als je niet dikker wil worden of wil afvallen.

inhoud tekst

De voedingsproducten die we nodig hebben

We moeten dagelijks koolhydraten, vetten, eiwitten, mineralen, vezels en vitaminen nuttigen.

We moeten wel opletten wat voor soort koolhydraten en vetten we gebruiken.

Een slank figuur

Koolhydraten en vetten worden in het lichaam omgezet in suikers, die we nodig hebben voor onze energie. We moeten er voor zorgen dat we dagelijks voldoende energie binnen krijgen om de normale werkzaamheden te kunnen verrichten.

Ga je een dieet volgen, dan moet je ervoor zorgen dat je een goed dieet gebruikt waarbij je alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt.

Bij de meeste diëten moet je jezelf uithongeren. Je krijgt niet voldoende energie en kunt zelfs zo moe worden dat je geen energie meer hebt om uit bed te komen. Zo’n dieet moet je zeker niet volgen.

De goede en slechte koolhydraten

Er zijn snelle en langzame koolhydraten. De snelle koolhydraten geven in het lichaam in een kort tijdsbestek veel suikers af. Het lichaam kan deze niet allemaal verwerken. De suikers die niet worden verwerkt worden omgezet in overtollig lichaamsvet. Dat moeten we nu juist niet hebben.

De langzame koolhydraten geven in het lichaam ook suikers af, maar veel minder dan de snelle en doen er veel langer over. Het lichaam krijgt de tijd om de suikers te verwerken, zodat er geen extra overtollig lichaamsvet ontstaat. Dat zijn de goede koolhydraten.

De goede en slechte vetten

Gezond vloeibaar vet

We kennen drie categorieën vetten. We kennen de onverzadigde, de verzadigde en de transvetten .De onverzadigde vetten worden als de gezonde vetten gezien. Ze hebben een gunstige invloed op het hart.

Over het algemeen kan gezegd worden dat het nuttigen van de goede vetten een belangrijk onderdeel zijn van een volwaardig dieet.

Slechte vetten (transvetten)

De verzadigde en de transvetten moeten zoveel mogelijk gemeden worden. Zij zijn slecht voor onze gezondheid.

Een gezond gewicht

Je kunt je, voordat je aan dieet begint, je afvragen wat een gezond gewicht is. Voor een man en vrouw is dat anders, maar ook als je veel sport is dat anders. Met sporten bouw je meer spiermassa op.

Je kunt het beste kijken of je lichaam verandert door maandelijks een selfie te nemen. Dat kun je het geheel vergelijken.  Je kunt zien of je maandelijks bent afgevallen of bent bijgekomen.

Gevaar van overtollig lichaamsvet

We weten allemaal dat overgewicht vaak de oorzaak is dat we bepaalde ziektes krijgen.

Het grote gevaar is dat het overtollige lichaamsvet zich rond de organen nestelt.

Hierdoor bestaat de mogelijkheid dat de organen minder hun werk kunnen doen. Je moet er niet aan denken dat bijvoorbeeld je nieren of lever minder goed werken. Zorg ervoor dat je dat voorkomt.

Je buikomvang meten

Meet regelmatig je buikomvang. Een normale buikomvang bij mannen moet minder dan 94 cm zijn en bij vrouwen 81 cm. Mannen met een buikomvang tussen de 94 en 103 en bij vrouwen tussen de 81 en 89 cm is een iets te grote buikomvang, Kom je daar boven dan heb je een veel grote buikomvang.

Dan wordt het tijd dat er snel wat aan gedaan wordt.

Je kunt overgewicht op de eerste plaats voorkomen door een goed levenspatroon. Ben je echter te zwaar, dan moet je zorgen dat je een goed dieet gaat volgen.

Laat je niet verleiden door advertenties die beweren dat je in 14 dagen gemakkelijk 15 kilogram aan gewicht kunt verliezen. Bij zo’n dieet moet je jezelf uithongeren. Je valt even veel af, maar als je noodgedwongen moet stoppen, ben je snel nog zwaarder, dan voordat je aan dat dieet begon.

Bij een goed dieet mag je ongeveer 1 tot 1,5 kilogram per week afvallen en niet meer.

Aan welke eisen moet een goed dieet voldoen?

Bij het volgen van een goed dieet moet je dagelijks alle nodige voedingsstoffen binnen krijgen.

Het moet een gemakkelijk dieet zijn waarbij je zelf niet hoeft na te denken wat je mag eten

De maaltijden, die je moet bereiden, moeten lekker zijn, zodat het hele gezin er graag van mee eet. Daardoor zal het hele gezin energieker en slanker worden.

De maaltijden moeten gemakkelijk zijn en binnen een half uur op tafel kunnen staan.

Een mooi slank en gezond lichaam

Het dieet moet goedkoop zijn. De ingrediënten moeten gemakkelijk te verkrijgen zijn.

Wanneer je het dieet volgt, dan moet je niet in de gaten hebben dat je met een dieet bezig bent.

Je mag met een goed dieet ook tussendoortjes gebruiken.

Je moet ook zeker weten dat je bij het volgen van het dieet je gewenste lichaamsgewicht kunt houden.

Het klinkt allemaal als te veel van het goede, maar zo’n dieet bestaat echt.

Het dieet van Oscar Helm

Met het dieet van de voedingsdeskundige Oscar Helm weet je voor de volle 100% zeker dat je op de juiste manier gewicht gaat verliezen.

De Afslank Receptenbijbel

Hij heeft het boek de Afslank Receptenbijbel geschreven. In het boek staan meer dan 100 recepten om de overheerlijk maaltijden te bereiden die aan alle eisen voldoen.

Klik op deze link om naar het dieet van Oscar Helm te gaan. Op de site kun je het boek de Afslank Receptenbijbel bestellen.